top of page
IMG_0552.JPG

40 Shades of Green

Irlantilaisen taide- ja perinnemusiikin konsertti

Irish Classical and Traditional Music Concert

40 Shades of Green
Konserttisarja

Anna irlantilaisen taide- ja perinnemusiikin viedä sinut syvälle kansallisromanttisiin tunnelmiin! Vihreiltä niityiltä ja meren piiskaamilta jyrkänteiltä kantautuvat kaiut salonkeihin, jossa taitavimmat klassiset säveltäjät ovat inspiroituneet Irlannin musiikista ja luonnosta. 

 

Tämä Suomessa harvoin kuultu genre on viehättävä ja helposti lähestyttävä. Konsertin vaihtuvassa repertoaarissa on mukana muun muassa Irish Suite (Ryan Molloy 2015), joka on Bachin ranskalaisiin sarjoihin perustuva, irlantilaista perinnemusiikkia hyödyntävä sooloviuluteos. Lisäksi kuullaan Fritz Kreislerin sovittamat Molly On The Shore, Last Rose Of Summer ja Danny Boy. Modernina mausteena on teoksia Micheail O Suillebhanilta, Francis Larchetilta ja Michael McGlynnilta. Erityisenä lisänä kuullaan muusikoiden huikeaa improvisointia. Irlantilaiseen perinteeseen kuuluu oleellisesti musiikin improvisointi ja muuntelu, joten sen tuominen konsertin ohjelmaan on itsestäänselvyys. Sekä Lotta Marie että Jokinen ovat improvisoinnissa virtuoosimaisia mestareita. Konserttien ohjelmistossa onkin aina mukana teos, jossa yksinkertaisesta irlantilaisesta kansansävelmästä kasvaa hetkessä improvisoitu kapriisi, sonaatti tai konsertto. Jokainen konsertti on näin ollen ainutkertainen. Lisäksi viulisti Lotta Marie kertoo teoksista ja niihin liittyvistä tapahtumista tarinallisesti ja viihdyttävästi, mikä elävöittää konserttia ja rikkoo jäykkää klassisen musiikin protokollaa.

 

Konsertin ensiesitys oli Kangasalan kirkossa 13.12.2022. Konsertti oli menestys keräten lähes 100 kuulijaa ja erinomaiset arviot. Konsertti yhdistää hurmaavalla tavalla irlantilaisen taidemusiikin ja perinnemusiikin, ja se on kuulijalle nautinnollinen kokemus. Lotta Marien taitava ohjelmiston kuratointi ja duon karismaattinen esiintyminen tekevät konsertista taatun yleisömagneetin.

LottaVirkkunen-1861-Edit.jpg
IMG_4397.JPG

40 Shade of Green
Concert

This concert will take you deep into the national romantic atmosphere of Irish classical and traditional music! Echoes from the green fields and rugged cliffs battered by the sea can be heard in the salons, where the most skilled classical composers have been inspired by Irish music and nature.

This genre, rarely heard in Finland, is charming and easily approachable. The changing repertoire of the concert includes, among others, the Irish Suite (Ryan Molloy 2015), a solo violin piece utilizing Irish traditional music based on Bach's French Suites. In addition, we will hear Fritz Kreisler's arrangements of Molly On The Shore, Last Rose of Summer, and Danny Boy. As a modern twist, there are works by Micheail O Suilleabhain, Francis Larchet, and Michael McGlynn. As a special addition, the musicians will showcase their incredible improvisation skills. Both Lotta Marie and Jokinen are virtuosic masters of improvisation. Improvisation and variation are essential elements of Irish tradition, so incorporating it into the concert program is a natural choice. In each concert the musicians will take a piece where a simple Irish traditional melody instantly grows into an improvised caprice, sonata, or concerto. Therefore, each concert is unique. Violinist Lotta Marie narrates the stories behind the pieces in an entertaining and engaging manner, which livens up the concert and breaks the stiff protocol of classical music.

The concert premiered at Kangasala Church on December 13, 2022. It was a success, attracting nearly 100 listeners and receiving excellent reviews. The concert combines Irish classical music and traditional music in a charming way, providing a delightful experience for the audience. Lotta Marie's skilled curation of the program and the duo's charismatic performance make the concert an assured crowd-puller.

SHOWREEL

IRISH SUITE

TAITEILIJOIDEN ESITTELY

Lotta Marie - Viulu

Lotta Virkkunen on pitkän kansainvälisen uran tehnyt viulisti. Hän asui Irlannissa vuodet 2011-2018. Virkkunen on valmistunut musiikin maisteriksi (Master Of Arts In Music Performance) klassisen musiikin esittävän säveltaiteen linjalta Cork School Of Musicista (2018) erinomaisin arvosanoin. Musiikin kandidaatiksi hän valmistui Minna Kankaan opissa Sibelius-Akatemiasta 2011. Virkkunen valmistui 2004 musiikkipedagogiksi TAMK:sta. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Savonlinnan taidelukion musiikkilinjalta 1999. Virkkunen on opiskellut myös Tukholman Kungliga Musikhögskolanissa sekä Irish World Academyssa, Limerickin yliopistossa (Irlanti). Irish World Academyssa hän opiskeli sekä irlantilaisen kansanmusiikin että klassisen musiikin linjoilla mm. Siobhán Peoplesin, Eileen O’Brienin, Dr. Sandra Joycen, Niall Keeganin, Donal Lunnyn, Colin Dunnen ja professori Yonit Kosovsken johdolla. Vuonna 2012 Wihurin säätiö myönsi Virkkuselle 8000€ apurahan opintoihin IWA:ssa.

 

Lotta Virkkunen on vahvasti intuitiivinen ja herkkä soittaja. Hänen erityinen sointinsa on tulos vuosien työstä, jossa yhdistyvät klassinen klangi ja tekniikka, irlantilaisen musiikin sävykäs artikulointi ja vapautunut hetkessä soittamisen taito. Virkkunen on esiintynyt mm. E5- ja Orkester Norden-orkestereiden riveissä viulistina ja äänenjohtajana, sekä kamarimuusikkona Ruotsissa ja Suomessa, mm. Ung Nordisk Musik- sekä Musik vid Gästriksland- ja Sääksmäki Soi-festivaaleilla. Hänen tärkeimpiä viulunsoitonopettajiaan ovat olleet Minna Kangas, Ari Angervo, Anna Lindal ja Nikolai Fadeev, jonka lisäksi hän on  opiskellut viulunsoittoa ja kamarimusiikkia mm. Monica Huggettin, Petri Aarnion, Réka Szilvayn, Vera Vaidmanin ja Uusi Helsinki-Kvartetin johdolla. Hän on esiintynyt mm. Helsingin Barokkiorkesterin sekä Irish Baroque Orchestran kanssa. Tampereella Virkkunen soittaa säännöllisesti Pirkanmaan Pinna -orkesterin ja Tawastia Sinfonian riveissä.

 

Lotta Virkkunen on yksi Suomen monipuolisimpia viulisteja. Hänen ansioluettelonsa on hengästyttävä, sisältäen niin konserttimestarin tehtäviä, kansainvälisten kiertueiden tähtenä esiintymistä USA:ssa ja Euroopassa kuin Irlannin ja Suomen ja ykkössolistien kanssa esiintymistä. Hän liikkuu vaivatta sekä taidemusiikin, kevyen musiikin että kansainvälisen showbisneksen välissä. Virkkunen tunnetaan myös virtuoottisena improvisoijana. Tämän vuoksi hän on erittäin suosittu muusikko lukuisien tunnettujen solistien taustajoukoissa. Virkkunen esiintyykin mm seuraavien artistien kanssa; Saara Aalto, Amadeus Lundberg, Tomi Metsäketo, Heidi Pakarinen, Heta Halonen, Milana Misic, Mikko Mäkeläinen ja niin edespäin. Keväällä 2023 Virkkunen nähdään ”Olavi Virta - Punaiset lehdet” -konserttikiertueella. Joulukuussa 2022 Virkkunen esitti yhdessä pianisti Samuli Jokisen kanssa Last Rose of Summer -konsertin Kangasalan kirkossa. Konsertissa hän esitti irlantilaisen nykysäveltäjän Ryan Molloyn sooloviuluteoksen ”Irish Suite”. Kyseessä oli Pohjoismaiden kantaesitys. Lokakuussa 2021 hän esitti Laikun konserttisalissa italialaisen säveltäjä Paolo Pichhion tilausteoksen Inquieta Elegia viululle ja harmonikalle. Kyseessä oli myös teoksen pohjoismainen kantaesitys. Kesäkuussa 2020 Virkkunen toteutti Suomalaiset Klassikot -live stream konsertin Tampereella Laikun kulttuuritalon konserttisalissa. Virkkunen on suosittu esiintyjä korkean profiilin yritys- ja yksityistilaisuuksissa. Hän onkin esiintynyt mm. seuraavien yritysten tapahtumissa; LUMI Supertietokoneen avajaiset, OYS, Pöyry, Nokia, Microsoft, YIT, Helsingin yrittäjät. Patek Philippe, Rolex, Verona International, Helsingin kaupunki jne. 

 

Lotta Virkkunen on esiintynyt vuosina 2012-2018 lukuisilla kiertueilla USA:ssa ja Keski-Euroopassa solistina ja musiikillisena johtajana kansainvälisissä show-produktioissa kuten Women Of Ireland, Gaelforce, Dance Masters ja Celtic Angels. 

Hän on työskennellyt huipputuottajien ja -muusikoiden kuten Gavin Glass (Lisa Hannigan) ja Colm O Foghlú (Riverdance, Mairead Nesbitt), Robbie Harris (Riverdance, Heartbeat Of Home, Jiggy, AfroCelt Sound System) kanssa. Virkkunen toimi tuottaja Martin O’Neillin luottoviulistina esiintyen kymmenillä irlantilaisten artistien levyillä. Hän on esiintynyt Westlifen Shane Filanin sekä irlantilaislegenda Daniel O’Donnellin kanssa. 

Virkkunen esiintyi Academos Orchestran solistina Irlannin presidenttille Michael D. Higginsille vuonna 2012. Sir Rod Stewardille hän puolestaan esiintyi Belfastin Titanic:ssa Phoenix-jousikvartetin kanssa. 

 

 

Virkkunen tunnetaan Suomessa Irlantilaisen musiikin ja kulttuurin pioneerina. Hän on tehnyt Suomessa näkyvää työtä irlantilaisen taide- ja perinnemusiikin hyväksi jo 2000-luvun alusta. Hän on toiminut tuottajana, taiteellisena johtajana ja esiintyjänä lukuisissa irlantilaisen tanssin ja musiikin esityksissä;  Stockholm Irish Dancers: The Show (2004) Tukholman Farsta Teaterissa, Damhsa: Gháire (2005) Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä ja Irish Dance Company Helsinki: Fusions (2009) ja Áineas (2010) jotka esitettiin Kaapelitehtaalla ja Kanneltalossa. Hän on myös tehnyt soolokonsertteja, joista viimeisimpänä Éirinn go Brách (2020), O’Carolan’s Welcome (2021) ja Last Rose of Summer (2022). Apurahoja esityksiin ovat myöntäneet Taiteen Keskustoimikunta, Wihurin säätiö, Helsingin Kaupungin Kulttuurikeskus ja MES. Virkkunen on myös myös opettanut irlantilaista tanssia ja musiikkia vuodesta 2003 alkaen Pirkanmaan alueella ja pääkaupunkiseudulla mm. Tanssikeskus Footlightilla ja Sibelius-Akatemiassa.

Samuli Jokinen - Piano, harmonikka

Samuli ”JJ” Jokinen  on suomalainen muusikko, pianisti, haitaristi ja kapellimestari. Hän on toiminut turkulaisen The Crash -yhtyeen kosketinsoittajana vuodesta 2006 yhtyeen lopettamiseen eli vuoteen 2009. Koskettimien lisäksi Jokinen on opiskellut klassista harmonikansoittoa 9-vuotiaasta alkaen ja valmistui keväällä 2005 Turun ammattikorkeakoulun musiikkipedagogilinjalta. Hän on kilpaillut harmonikansoitossa niin Suomessa kuin ulkomaillakin sekä osallistunut useille mestarikursseille. Jokinen on myös toiminut harmonikan soitonopettajana musiikkiopistossa. Jokinen on soittanut myös Mikko Mäkeläisen taustayhtyeessä. Hiljattain hän jättäytyi pois myös Jenni Vartiaisen yhtyeestä, jossa hän ehti soittaa koskettimia jo jonkun aikaa.

Jokinen tunnetaan Suomen ykkössolistien luottomuusikkona, ja hän onkin esiintynyt liioittelematta suurimman osan maamme kevyen musiikin artistien kanssa. Hän toimii kapellimestarina, muusikkona ja musiikillisena johtajana erilaisissa teatteriproduktioissa, mm. Mustion kesäteatterissa sekä Salon PROvinssi-teatterissa. 

Muusikkona hänen genreosaamisensa ylittää rajat rockista poppiin, musikaaleihin, iskelmään ja klassiseen musiikkiin. Jokinen valmistelee parhaillaan myös soololevyään. Samuli mainitsee yhdeksi suureksi musiikilliseksi innoittajakseen ja esikuvakseen säveltäjämestari J.S. Bachin. 

Lataa lehdistötiedote
Press Release

bottom of page